Uutisia

31. heinä, 2022

Hei taas pitkästä aikaa.

Kesäloma oli ja meni, se vietettiin kotona akkuja ladaten. 
Kesäkuussa syntyi myös Hettan ja Vantun pennut 6 kpl (3+3) ja kohta he kaikki muuttavat jo omiin koteihinsa. 

Juhannuksena tiimi vahvistui uudella tenttu neidillä nimeltään Hymy. Hymy on Aamun ja mun yhteisomistuksessa ja sitä tullaan varmasti näkemään kehissä :) 

Kukkiksen polvi alkoi vaivata kesäkuun loppupuolella. Yhtäkkiä se ei pysynyt enää paikallaan vaan lumpsui jatkuvasti pakaltaan. Oli selkeästi kipeä. Kukkis ei tahtonut liikkua vaan istui pihalla, joka ei todellakan ole sille ominaista. Käytiin Petvet Ortossa ja ortopedi tutki polvet. Molemat polvet luksoituivat pois paikaltaan ja tulos oli 3/3 ja leikkausharkinta. Harkinta nimenomaan sen takia, että koska Kukkiksella on neurologinen sairaus, jonka elinaika ennustetta ei tiedetä, niin onko järkevää leikata molemmat polvet, kun se tietää usean viikon häkkilepoa ja pitkää kuntoutusta (polven lumpioiden paikkaa pitäisi myös siirtää ja sen takia leikkauksen jälkeen täydellinen häkkilepo). Lisäksi vakuutus on rajannut meidän kohdalla neurologisen sairauden vuoksi myös tuki- ja liikuntaelinsairaudet pois korvauslistalta. Olen itse samaa mieltä että leikkaus ei ole kannattava, koska se on ensinnäkin kallis (n. 2500e koska molemmat polvet pitäisi leikata) ja koska Kukkis joutuisi olemaan häkkilevossa, joka on sille kauhistus. Niinpä teimme päätöksen, että kipulääkekuuri viikoksi ja katsotaan miten etenee ja kivun sallimissa rajoissa mennään niin kauan kun pärjää. Jos kivut tai luksoituminen pahenee, niin sitten Kukkanen saa liitää vapaana vihreillä nurmilla. Päätös on todella raskas jo etukäteen, mutta koiran ehdoilla on mentävä ja tämä tiedettiin jo silloin kun kukkasen päätetiin vammasta huolimatta antaa elää. Tällä hetkellä kukkis on oireeton ja kivuton, eli polvet stabiilit juuri nyt.
Voin lämpimästi suositella Pet-Vet Ortoa, ortopedi oli todella asiansa osaava ja antoi rehellisen mielipiteensä asiasta. Saman vaivan takia toinen sisarus käynyt myös ortopedillä Evidensiassa ja hinta-arvio leikkaukselle oli 5000e ja jo pelkkä lääkärikäynti maksoi melkein 500 e (meillä käynti oli 112e). Eli tässäkin kohtaa kilpailutus kannattaa. 

Tinnin astutus ei onnistunut ja pentuja joudutaan odottamaan vielä eli seuraava juoksu n. puolen vuoden päästä. Ehkäpä silloin tärppää. 

Heinäkuussa käytiin Paimentamassa Woollandiassa, Somerolla. Mukana oli Tinni, Emma, Elli ja Vänskä. Tinnin mielipide oli painokelvoton, häntä ei kiinnostanut mikään muu kun lehmän läjät ja lampaan kasat, Tinni joutuikin suihkuun kun tultiin kotiin, koska koko koira oli ihan parfymoitu paskalla. Valjaat ja jälkiliinakin meni suoraan pesukoneeseen. Emman, Ellin ja Vänskän suoritukset oli upeita. Niin hieno katsoa kun nuoriso toimii ja on paloa asiaan. 

Heinäkuussa oli myöskin heelereiden 20v erikoisnäyttely Kaarinassa Tuorlan majatalon pihalla. Koiria oli ilmoitettu huikeat 86 kpl. Meidän porukka pärjäsi loistavasti englantilaisilla tuomareilla. 
Tinni AVO-ERI, Emma VAL-ERI, Tinka VAL-ERI, Vänskä JUN-ERI, JUK3 SA, Telma JUN-ERI JUK4 SA, Elli NUO-ERI NUK1 SA PN3 (57 nartun joukosta). Flame Ear's Kasvattaja ryhmä ei sjoittunut 9 kovan kasvattajaryhmän joukossa, mutta se esitettiin hienosti Pinjan johdolla, koska mulla oli kunnia osallistua Pian Pinpoint kasvattajaryhmään. Aisla oli myös mukana ja hän nautti päivästä täysin siemauksin kun sai leikkiä Vänskän ja muiden kanssa <3

Helsingin kesänäyttely oli samana viikonloppuna Paimennuksen kanssa ja siellä kävimme Ronjan kanssa. Vettä tuli kun saavista kaataen juuri ennen kehää, oltiin likomärkiä ja koirat ilmaisi tyytymättömyytensä asiaan ja kaivaituivat peittojen alle häkkeihin entistä tiukemmin. Kehä meni kuitenkin odotettua paremmin. Sylvi oli JUN-ERI JUK3, Manna yllätti iloisesti ollen AVO-ERI AVK1 SA PN3 SERT! Bea VET-ERI VEK2 SA. Tentuissa Milo sai JUN-ERI JUK1 ja Manda JUN-EH JUK1

Seuraavana viikonloppuna Manna matkasi Iidan ja Riikan matkassa Tartoon ja sai 3 päivänä sertit eli siitä tuli VIRON VALIO!  Samoin Lokista tuli VIRON JUNIORI VALIO! <3 IPaljon onnea ja iso kiitos kun otitte Mannan mukaan. 

Porin näyttely oli eilen ja se meni enkkujen osalta kohtuullisen hyvin. Ainoastaan Jaffa ei nyt riemastuttanut käytöksellään ja sai EVA:n. Muuten tulokset olivat hyviä: Unna oli AVO-ERI AVK1 SA PN2 SERT VARA-CACIB, Saaga AVO-ERI AVK2 SA PN3 VARASERT, Manna AVO-ERI AVK4, Sylvi JUN-ERI JUK2, Bea VET-ERI VEK2, Myy VET-ERI VEK3, Rähmä VET-ERI VEK4, Aamu NUO-ERI NUK1, Hiski AVO-EH AVK2, Velho AVO-EH AVK3, Kasvattaja luokka KASV1 KP ROP-KASV

Tentuissa Milo JUN-EH JUK1, Manda JUN-EVA (tuomari ei halunnut edes koskea, koska Manda oli sitä mieltä että hän haluaa kiivetä mamin syliin, mutta arvostelu oli todella upea! Ja Mandalle jäi positiivinen kuva näyttelystä). 

Koko kesä ollaan näyttelytoimikunnan kanssa puuhattu Englanninkääpiöterrierien ensimmäistä virallista näyttelyä ja se alkaa pikkuhiljaa lähestyä. Viime hetken vastoinkäymisiä tuli viime viikolla roppakaupalla, kun ruusuketilausta ei saada aluperäiseltä tomittajalta painon sairastapauksen vuoksi ajoissa, nyt on uusien ruusukkeiden metsästys menossa. Samoin pokalilaatat on edelleen vaiheessa, koska painosta ei saada ketään kiinni (yritys jatkuu ensi viikolla). Tuomari joutui perumaan osallistumisensa ja uutta tuomaria etsitään kiireen vilkkaa. Mutta kyllä tämä vielä iloksi muuttuu 👍

Kesää on vielä jäljellä ja meidät tapaa tenttusten kanssa kehistä seuraavaksi Kuopiosta ensi viikonloppuna 6. -7.8., enkkuja samoin matkassa mukana. Turusta 13.8. Enkkut, tentut ja heelerit.  20.8. Helsinki Tuomarikartanon vinttikoirakeskus englanninkääpiöterrierien erikoisnäyttely. 

Syksyn näyttelyt on vielä vaiheessa, mutta arvelisin, että 4.9. mennään Valen kanssa pentunäyttelyyn Tampereelle, jotta saadaan hänenkin näyttelyura käyntiin. 

Mukavia elokuun päiviä kaikille, hyvää lomaa niille jotka vasta lomalle jäämässä.

Nähdään!

9. kesä, 2022

Hei taas kaikki, pitkästä aikaa.

Kevät on ollut töissä todella kiireistä aikaa ja nyt kun kesäloma alkoi on taas aika päivittää kennelimme kuulumisia. 

Alkuvuodesta meni näyttelyt ihan pipariksi, pelkkää EH, H ja T linjaa, alkoi jo oikeasti usko loppua ja tulla olo, että onko mun koirat oikeesti näin paskoja. Mutta vaihtuihan se tuulensuuntakin. 
Loppujen lopuksi keväällä mulle takaisin tullut kasvatti Sylvi (FE Tropical Cyclone) yllätti oikein täydellisesti: 1. näyttelyssään Haminassa Sylvi paukkasi VSP:ksi ja sai ekan sertin ja junnu-sertin. Ja ikinä ei ole siis näyttelyssä käynytkään ennen sitä. Ja Sylvin voitonkulku jatkui myös seuraavat näyttelyt: Nousuaisissa PN2, Sert ja Junnu-Sert. Ylöjärvellä sama setti ja valioitui vaativalla tuomarilla Suomen juniori muotovalioksi <3 Toukokuussa oltiinkin näyttelyissä joka viikonloppu ryhmä rämän kanssa ja nuori lupaus Hera (Joka katkaisi jalkansa alkuvuodesta) kahdessa näyttelyssä ROP pentu. 

Muitakin valioituneita on tässä kevään aikana tullut:
Omppu (FE Robin Hood) FI VMVA
Bea (FE Beatrix) FI VMVA
Jaffa (Xpected Diamond Keep On Loving) FI JMVA
Loki (Xpected Diamond Love Me Like You Do) FI JMVA
Sylvi (FE Tropical Cyclone) FI JMVA

ja nämä kaikki kahden viikon aikana. Onnitteluja ja suuret kiitokset omistajille ja haltijoille!!!

Laumamme lisääntyi myös yhdellä Tenterfieldinterrieripennulla. Vale (Valentino) tuli huhtikuussa Ruotsista Eva Svenssonilta Merjalle ja minulle yhteisomistukseen. Hän on oikein ihastutava pikkumies <3

Toinen tenterfieldinterrieri hankittiin yhteisomistukseen Sarin kanssa, Helmi (Pearl) tuli Pia Paasoselta. 

Vaikka sää ei kokoajan hellikään, niin Hyvää lomaa ja kesää kaikille!! 

3. loka, 2021

Hei taas pitkästä aikaa. 
Kulunut kesä meni pentutouhuissa aika pitkälti. Enkku pentuja, tenttu pentuja koko kesäloma ja vähän ylikin. Kaikki pennut saivat ihanat kodit ja ovat hajaantuneet ympäri Suomea. Tenterfieldinterrieri pentueesta kaikki pennut menivät kasvattajille. Hulda jäi Sarin ja minun omistukseen ja Milo asustelee sijoituskodissa Laitilassa. Hänestä on kasvanut oikea sydäntenmurskaaja <3

Bea kävi hammasremontissa kesäkuussa. Aiemmin katkennut hammas, jonka juuri piti poistaa selvisikin ettei siellä juurta ollut (oli siis saatu aiemalla käynnillä pois), mutta selvisi myös miksi hammas oli katkennut. Kaikissa etuhampaissa (jotka olivat murtuneet) on syöpymätauti eli kissoilla yleinen (FORL, Feline odontoclastic resorptive lesions), mutta tavataan myös vanhoilla koirilla. Myös kulmahampaan takana oleva hammas oli syöpynyt (näytti täysin normaalilta, mutta röntgenkuvassa todettiin, että keskellä on täysin höttöä). Muutamassa hampaassa oli myös parotondiittia. Lopputulos oli, että Bealta poistettiin 12 hammasta. Samalla käynnillä kuului myös 3/6 sivuääni. Joka muutaman viikon kuluttua kuuntelutettiin pentutarkin yhteydessä ja oli hävinnyt melkein kokonaan. Eli johtui kaikella todennäköisyydellä hampaissa olevasta tulehduksesta. Nyt mummo meneekin entistä virkeämpänä ja lujempaa, välillä meinaa hirvittää tuo vauhti <3

Elokuussa jysähti sitten tenterfieldinterrieri hysteria, kun Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio hankkivat oman Osku tenterfieldinterrieri pentunsa.
Hienoa että rotu on saanut mainostusta, tosin kasvattajia on edelleen vähän ja pentuja tulee harvoin, joten sen oman tentun hankkimiseksi täytyy olla kärsivällisyyttä ja valmis jonottamaan omaa pentuaan. 

Surullisiakin uutisia saimme, kun Yura (Flame Ear's September Amethyst) jouduttiin elokuussa lopettamaan selässä ilmenneen synnynnäisen vian vuoksi. Selän viimeinen nikama oli täysin mössöä. Ikää oli vain 11 kk. Osanotot Yuran perheelle <3

Uusia tulokkaitakin on tiimissämme:

Englanninkääpiöterrieri Jaffa (Xpected Diamond Keep On Loving) muutti toukokuussa Suomeen ja oli ensimmäisessä näyttelyssään Terrieri erikoisnäyttelyssä ollen ROP pentu ja BIS kehässä 6 parhaan joukossa. Kiitos Dorthe Skowborg, kennel Xpected Diamond, Tanska

Tenterfieldinterrieri Älli (HR's Afrodite) tuli tiimiimme elokuussa. Kiitos Kirsi Hautakangas, Kennel HR's

Englanninkääpiöterrieri Loki (Xpected Diamond Love Me Like You Do). Kiitos Dorthe Skowborg, kennel Xpected Diamond, Tanska

Syyskuussa syntyi Heeleri pentue Emmalle ja Jedille. Kaikki pennut ovat etukäteen varattuja. Samoin englanninkääpiöterrieri Saran ja Natson pennut ovat kaikki varattuja etukäteen. 

Näyttelykuulumiset: 
Milo (Flame Ear's Kheelan Warrior From Ireland) sai Tuusulan näyttelyssä viimeisen sertinsä ja valioitui Suomeen.

Vanttu (Triagen Le Fantome Delopera) sai Laukaan näyttelyssä viimeisen sertinsä ja valioitui Suomeen. Vantusta tuli myös Liettuan valio 2.10. Siauliain näyttelyssä. Terrieri erikoisnäyttelyssä ROP.

Hetta (Skalawag Just Breezing Along) Terrieri erikoisnäyttelyssä VSP.

Dina (Flame Ear's Lua Pele Mauna Loa) Terrierissä ERI, Tallinnassa 2 x PN4

Denis (Flame Ear's Mister Fantastic) on käynyt ahkerasti Agilityssä ja edennyt perusradalla 3 x LUVAlla Mini-3 luokkaan

Tirri (Flame Ear's Butterfly Hunter) oli myös ensimmäisessä näyttelyssään Siauliaissa 2.10. ROP pentu. 

Aamu (Flame Ear's Wild Rubin) oli kahdessa näyttelyssä ROP, SERT

Pinni (Skalawag Shes A Pinup Girl) Killerissä Jyväskylässä ROP, SERT

Yoda (Flame Ear's Yöttömän Yön Kaipuu kävi Iisalmessa näytelmissä ja tuoksen ROP, SERT 

Elli (Flame Ear's Esmeralda) Hyvinkäällä VSP, SERT. Alavudella PN3

Manna (Flame Ear's Manhattan) kävi Killerissä Jyväskylässä PN2, VA-SERT

Nana (Flame Ear's Tiffany Welles) kävi myös ensimmäistä kertaa näyttelyssä Espoossa. Tuloksena EH, mikä oli huikean hyvä tuomarin tiukan linjan huomioiden. Mutta eniten olin iloinen Nanan luonteesta; reipas, iloinen, rakastaa kaikkia <3

Seela (Flame Ear's Mirage) kävi myös Terrieri erikoisnäytelyssä saaden ERI, SA. Seelan luonne on myös aivan ihana, sosiaalinen, reipas ja iloinen <3

Bea (Flame Ear's Beatrix) sai Terrierissä ERI, SA veteraaniluokassa. 

Myy (Flame Ear's Kissy Suzuki) oli Mynämäellä ensimmäisessä veteraanikehässään ja ROP-VET. 

Welho (Flame Ear's Wall Street) esiintyi myös upeasti niin Porissa kuin Mynämäelläkin. Tuoksena ERI. Luonne on aivan ihana, sosiaalinen ja reipas <3

Yoda (Flame Ear's New Orleans) Killerissä ERI. 

Yura (Flame Ear's September Amethyst) Laukaalla ERI. 

Sara (Flame Ear's Kelly Garret) Porissa ERI.

Miisa (Flame Ear's Pocahontas) Harjavallassa ERI tiukalla tuomarilla ja ensimmäisessä näyttelyssään.

Hilda (Flame Ear's Red Riding Hood) useammassa näyttelyssä ERI, esiintyen todella hienosti!

Ava (Flame Ear's Abbey Of Saint-Trinite) Harjavallassa ERI todella tiukalla tuomarilla. 

Hiski (Flame Ear's Yöttömän Yön Kuura) oli ensimmäisessä näyttelyssään Porissa,saaden EH:n. Hieno arvostelu ja todella sosiaalinen ja reipas poika! Hän kävi myös meillä hoidossa kesällä ja pyörähdettiin match showssa BIS1 palkinto kotiin viemisenä <3 

Tinni (Flame Ear's Saint-Remin Basilica) Lahdessa EH, tiukalla tuomarilla. Olen niin iloinen tästä koirasta, luonne on täyttä kultaa <3 

Maisa (Flame Ear's Gerbe Rose) Terrierissä ERI

Taika (Flame Ear's On And Only) on edennyt mölli agilityssä hienoihin tuloksiin. 

Pinja (Flame Ear's Miss Marple) Mynämäen näyttelyssä EH. Mölli Agilityssä edennyt myös hyvin. 

Kasvattaja ryhmätkin ollaan saatu muutamaan näyttelyyn Enkuissa. Tuloksena ROP-kasv ja KASV2, KP

Vielä olisi Messukeskus tältä vuodelta, mikäli Korona ei sitä peruuta. 

Kiitos kaikille kasvattien omistajille ja haltijoille! Olette täyttä kultaa! <3

2. touko, 2021

Hei taas pitkästä aikaa. 
Kevät keikkuen tulevi, vaikka välillä tuntuu, että takatalvi tulee monta kertaa ja kylmät säät senkun jatkuvat. Muutaman lämpimän päivän aikana koirat nauttivat erityisesti lämpimästä auringosta. Nyt taas ei niin paljon, kun kylmä tuuli tuntuu menevän luihin ja ytimiin. 

Tuukka ja Pati chillailivat uusissa tarhoissa terasseilla, jotka päivän auringon oikein imivät itseensä. Tarhoissa hieman vielä pohjien osalta tekemistä ja hiekkaa tarvii lisää, mutta omat vehkeet kun ei ihan kaikkeen taitu, eli etukuormaajaa ei itsellä ole ja naapurin etukuormaaja on nyt sen verran kiireinen peltotöissä, eikä vihannesviljelijää viitsi häiritä kiireisimpään aikaan  joten meillä kestää hiekat kyllä pihassa odottaa hetken pidempään. Lisäksi susien ja ilvesten takia aiotaan laittaa kate päälle eli kunnon verkotus, ettei tarvitse miettiä koska susi käy syömässä koirat. Eipähän tarvitse ainakaan sen jälkeen miettiä, että "olisi pitänyt"  

Tuukka ja Pati on rauhoittuneet kummasti, kun pääsevät sisään ja ulos oman mielensä mukaan työpäivin aikana. Sisällä on lämmin tila, jossa nukkua silloin kun haluaa ja ulos pääsee ohikulkevia ihmisiä katsomaan silloin kun haluaa tai tarpeilleen silloin kun hätä on. Tämän lisäksi tietysti pääsevät muutenkin muitten koirien kanssa riehumaan pihalle ja metsään. 

Estivätpä koirapojat yksi yö murtovarkaudenkin, kun 4 aikaan pitivät niin kovaa meteliä, että jopa miä heräsin katsomaan, että mitä tapahtuu ja hiipparit eivät ehtineet kuin pihalle asti kun hurjistunut emäntä säikytti ne tiehensä. 

Kevät on ollut muutenkin aika kiireistä aikaa. Kaikkien juoksut on hypännyt maalis-huhtikuulle, jopa niiden joiden juoksuja ooteltin vasta kesäkuulla tai viime elokuulla....no se on sitten kaikki vuoden astutukset kerralla (härre good...arvatkaa onko kasvattajan kesäloma täyteen buukattu....taidan tarvita lomaltapaluuloman).  No mitäpä sitä muutakaan tekis, kun ei ole näyttelyitä eikä mitään muutakan mihin pääsisi. 

Meidän kennelin ensimmäiset Tenterfieldin terrieri pennut syntyivät 25.4. <3 voi ihanuus mitä pieniä pyöriäisiä he on. Ja Pinni mamma hoitaa niin hienosti pentujaan. Pennut syntyivät Pinnin kotona Jyväskylässä yhteistyökenneli Rosehunterissa ja siirtyvät sieltä sitten Pinnin kera n. 5 viikkoisina tänne meille jossa sitten pennunkatsojat saavat niitä tulla ihastelemaan. 

Eilen oli vihdoin viimein jotakin koiratapahtumaa. Merihurtat järjesti Uudenkaupungin Ihalan leirintäalueella match shown. Järjestelyt oli huikean hienot ja puvustukseenkin oli panostettu aivan upeasti. Merirosvo tuomari arvosteli ja kerrankin oli panostettu ajan kanssa siihen, että koiraa liikutettiin. Meillä oli pikkupennuissa Hilda heeleri, joka oli käynyt kerran ennen ja Aamu englanninkääpiöterrieri ensimmäistä kertaa missään koiratapahtumassa. Hetki meni ennenkuin namit unohdettiin mitä kehään oli kylvetty, mutta pikkuhiljaa ne unohtui ja homma alkoi luistaa. Ja harjottelemaanhan sinne mentiinkin. Aamu meni loppujen lopuksi kuin vanha tekijä, jaksoi todella hienosti kesittyä (kehä kesti oikeasti ainakin sen 20 minuuttia, joka on hirmu hyvä juttu, koska niin se saattaa oikeassakin näyttelyssä kestää). Hilda oli pikkupentujen BIS3 ja Aamu pikkupentujen BIS1 ja molempien häntä heilui loppuun saakka <3 Kumpikaan ei hätkähtänyt meteliä, jota oli tarkoituksella laitettu kaiuttimista tulemaan, ei erikoisia pukuja, ei kovaa ääntä, ei mitään. Ja ihme kyllä, kumpikaan ei edes haukkunut vieraita koiria (mikä oli kyllä suuri plussa). 

Ja Aamu jaksoi vielä aluksi mennä Helmin kanssa lapsi-koira kisassakin ja esiintyi upeasti! Kumpikin oli ihan ekaa kertaa kehässä!

Ja Hilda näki sisarensa Miisan, riehuntakaveri ja yhteinen sävel löytyi heti <3

Hyvää vappua ja kevään/Kesän odotusta kaikille!!!

7. helmi, 2021

Vuosi alkoi edelleen koronan merkeissä. Mihinkäs se nyt olisi äkikseltään hävinnyt, lähinnä vaan tuntuu kiihtyvän. Kotona siis ollaan ja ihmetellään. Joulukuussa käytiin astutusreissussa Pellossa. Normaalisti käydään nartun kanssa uroksen luona, mutta tällä kertaa käytiin uroksen kanssa nartun luona. Kiitos Katri Maunon lainaamisesta reissuseuraksi <3 Ja kyllähän se siltä näyttää, että Rina kantavana olisi. Nyt odotellaan vielä viikon verran, että pennut muhii massussa ja sitten saavat syntyä. Pennut syntyvät Pellossa Johannan ja kotiväen luona josta siirtyvät sitten 7 viikkoisina vasta tänne etelään. 

Emma heeleri valioitui viime vuoden puolella Suomen muotovalioksi sekä Latvian ja Liettuan muotovalioksi. Onnittelut kotiväelle <3

4 viikkoa sitten syntyi meillä (kennel Sinkon omistamat pennut) Hetalle Suomen ensimmäiset Tenterfieldin pennut. 3 tyttöä ja 1 poika. Yksi tytöistä oli valitettavasti niin ennenaikainen ja pieni, vain 42 g, ettei se selvinnyt. Pikku-Jaska ja tytöt ovat kyllä kasvaneet kovin ja sinnikkäitä pikkuisia (Jaska vähän enemmän isompi kun pieni :D )

Vuoden vaihteessa saatiin vihdoin ulkotarhatkin valmiiksi. Pati pääsee päivisinkin ulkoilemaan oman mielensä mukaisesti ja sisätiloihin silloin kun haluaa. Poika selvästi nauttii kun saa olla ja mennä miten haluaa ulos ja sisään. Näkee ohikulkijat ja voi tervehtiä jo heti portilta kotiin tulijat. Pikkukoirat ja Tuukka ei vielä voi työpäiviä olla ulkona, kun verkkokate puuttuu tarhojen yltä. Maakotkat ja merkikotkat on sen verran isoja, että vievät tuommoset alle 10 kg koirat hetkessä tarhasta. Samoin ilveksiä on täällä niin paljon, että en uskalla pihalle jättää vahtimatta. Ilves tosin on aika arka eläin, joten se pienempi paha, mutta maakotkia tässä on näkynyt ja niiden pesä on tuossa aika lähellä metsässä, ja olenpa nähnyt niiden nostavan supin puun oksalle, joten vahvoja ovat ja valtavan kokoisia lintuja, joten säästän koirani niiden nokasta ja kynsistä :) Sudet on vielä pihalta pois pysyneet, vaikka niitäkin tuossa kulkee muutaman sadan metrin päästä. Mutta tuohan tuo verkkokate siihenkin turvaa. 

Terveystarkeissa on käyty muutaman koiran kanssa.

Tenterfildinterrieri Vanttu kävi silmä- ja polvi tarkeissa ja sydänkuuntelussa.
Silmissä oli PPM vasemmassa silmässä (sikiöaikainen verisuonijäänne, ei meritystä jalostuskäytössä, kunhan toinen osapuoli on terve), polvet on 1/1 (se on toki harmillista, mutta eläinlääkärin mielestä jumppaamalla voivat vielä vahvistua. Ei estettä jalostuskäytölle, toki rotukin on niin pieni Suomessa, että meillä ei ole varaa poistaa 1/1 polvisia pois jalostuskäytöstä tässä vaiheessa). Sydänkuuntelu oli puhdas, ei sivuääntä. 

Enkuista käyneet seuraavat tarkeissa:
Milo silmät terveet, polvet 0/0. Kiitos Juuli, kun käytit Milon tarkeissa <3
Sara silmät ja sydän kunnossa, polvet 0/0. 
Mimmi silmät ja sydän kunnossa, polvet 0/0. Kiitos Pia kun toit Mimmin tarkeille <3
Eilenah silmät ok, polvet 0/0. Kiitos Tuija <3
Kirva silmät ok, polvet 0/0. Kiitos Tuija <3

Nyt helmikun paukkupakkasilla odotellaan kevään saapumista ja juoksujen alkua. Tenttuvauvoja suunnitteilla keväälle/kesälle, enkkuvauvoja tulossa myös, heeleitä kesälle/syksylle. 

Pysykää kaikki terveinä ja nauttikaa kotoilusta ja ulkoilusta

P.S. Kukkis lähettää hampaiset pusut teille kaikille <3